magyar english Akadálymentes verzió

A város befektetői hosszútávon gondolkodnak Miskolcban

2009-10-26

A Bosch cégek csatlakoztak a Miskolci Ipari Parkhoz, a Vodafone Magyarország Zrt. pedig a befektetők közül elsőként írt alá nyilatkozatot a miskolci vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési rendelet alapján nyújtható átmeneti támogatásra vonatkozóan Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával – derült ki többek között a város döntéshozói, a helyi gazdaság és az együttműködő szervezetek képviselői számára szervezett „Miskolc – 2010 Partnerség a Városért, II. Technopolisz konferencián”.

A 2009. október 14-én megrendezett konferencia célja az volt, hogy a város döntéshozói, a helyi gazdaság és az együttműködő szervezetek képviselői egyazon közös cél érdekében a napi rohanás, folyamatos versenyhelyzet dacára alkalmat találjanak az eszmecserére, megfogalmazhassák gondolataikat, elképzeléseiket a múltra, a jelenre, de elsősorban a jövőre vonatkozóan. A Pólus Programról sok helyen sok mindent hallani, olvasni: ez egy lehetőség, amit kihasználhatunk, ki jobban, ki rosszabbul. Mérföldkőhöz értünk, ideje számot vetnünk, megmérnünk magunkat a versenyben, és felkészülnünk a következő időszakra, ezért tartottuk kiemelten fontosnak a konferencia megrendezését, hogy ebben az időszakban megszólítsuk, és egy asztalhoz ültessük a szereplőket - mondta el Józsa Viktória a Technopolisz Iroda vezetője. A konferenciára kiemelkedően magas számban, mintegy 170 szakember vett részt, akik közül csaknem százan a gazdasági szektort, a vállalkozásokat képviselték. Ez olyan alap, amire tudunk építkezni, és amely jelzi, hogy van igény és hajlandóság az együttműködésre a régiónkban - mondta el Józsa Viktória.

Miskolc Pólus Városban a Technopolisz Iroda (Pólus Iroda) a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Irodájának szervezetében működik. Az Iroda indulásakor három fő területet határozott meg: a befektetés-szervezés, a Technopolisz Program és a hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés egymással összefüggő hármasa a konferencia szakmai programjában is visszaköszönt. Az előadók nemzeti, regionális és helyi szinten meghatározó szakemberek voltak, akik az előadásokban bemutatták a gazdaságfejlesztést segítő programokat, eszközöket, lehetőségeket.

Ezt követően Miskolc meghatározó vállalkozásai, a nemzeti szintű befektetés-szervezésért felelős ITDH és Városunk vezetői kerekasztal beszélgetés formájában osztották meg a hallgatósággal és egymással gondolataikat, fejlesztési elképzeléseiket. A kerekasztal résztvevői a Chinoin Zrt. Csanyikvölgyi Gyógyszergyáregység, a PATEC Precision Kft., a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., a Shinwa Magyarország Precíziós Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. cégek felsővezetői, valamint az ITD Hungary Zrt. befektetési igazgatója, Miskolc MJV polgármestere, és a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója voltak.

Minden cégvezető megerősítette a pozitív tapasztalatait Miskolccal, mint befektetési helyszínnel kapcsolatban, valamint kiemelték hosszútávú elkötelezettségüket a további jelenlét és fejlesztések mellett. Ezek között kiemelhető a Bosch cégek csatlakozása a Miskolci Ipari Parkhoz, amely stratégiai fontosságú lépés, terveik között mind a K+F+I tevékenységek, mind pedig az itt folyó termelés további fejlesztése szerepel a közeljövőben. A szakmai egyeztetést követően a Vodafone Magyarország Zrt. a befektetők közül elsőként írt alá Nyilatkozatot Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a miskolci vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési rendelet alapján nyújtható átmeneti támogatásra vonatkozóan.

A szekcióülésekre, melyeket nagy érdeklődés és aktív vállalati részvétel jellemzett, a Technopolisz stratégia által meghatározott fő területeken, mechatronika, információs-kommunikációs technológia, anyagtudomány és nanotechnológia, környezetipar témákban került sor.