magyar english Akadálymentes verzió

Sikeres fejlesztési pályázatok a Mechaparkban

2010-01-14

A helyi kis-és közepes vállalkozások több milliárd forintos telephely fejlesztési projekteket valósíthatnak meg 2010-ben Miskolcon. A Miskolci Ipari Park területén a sikeres előkészítő tevékenységnek köszönhetően – 5 telephelyen 100 új munkahely jöhet létre.

Az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program vállalkozások részére meghirdetett „Telephely fejlesztés" pályázati kiírására 2009. közepén nagyszámú pályázat érkezett be. Az eredetileg 3 milliárd forintra meghirdetett keretösszeget - a NORDA közreműködésével - az Irányító Hatóság megemelte és összességében 4 Mrd Ft összegű támogatás és 72 darab nyertes pályázat adatai kerültek fel szerdán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára.

Miskolc régióközpont területéről 10 darab pályázat kapott pozitív elbírálást, a megítélt támogatás összege mintegy 800 millió Ft. A teljes projekt érték meghaladja az 1,6 Mrd Ft-ot.Mivel a támogatás a teljes projekt költségvetés 50%-át biztosítja, így a nyertes vállalkozások 800 millió Ft önerőt biztosítanak a fejlesztésekhez.

A Miskolci Ipari Park területére 5 darab telephely fejlesztési pályázatot nyújtottak be, melyek mindegyike pozitív támogatási döntést kapott, így 2010. évben megindulhatnak fejlesztési projektek. A megítélt támogatás 400 millió Ft, az építési beruházások nagyságrendje összesen meghaladja a 880 millió Ft-ot, melyhez technológiafejlesztés is kapcsolódik, tovább emelve a teljes beruházási értéket.

A fejlesztési projektek megvalósulásával összességében mintegy 100 új munkahely jön létre.Az 5 nyertes projektből 3 projekt már Miskolc Megyei Jogú Város 2009. tavaszán átadott kiemelt projektje, a zöldmezős Mechatronikai Ipari Park területén valósulhat meg. A projektek sikeres előkészítésében és azok közeljövőben történő megvalósításában a projektgazda vállalkozások a Miskolc Holding Zrt., mint befektetés-szervezésért felelős szervezet, és a MIK Zrt., mint az Ipari Park üzemeltetője folyamatosan együttműködnek a projektgazda vállalkozásokkal.