magyar english Akadálymentes verzió

Munkahelyteremtés a multiknál, és a helyi vállalkozásoknál

2012-10-16

- Milyen arányban részesednek a munkahelyteremtésből Miskolcon az idetelepült multinacionális vállalatok, és milyen arányban a helyi kis- és középvállalkozások? Változott-e ez az arány az utóbbi időszakban? Erről kérdeztük Lórántné Orosz Editet, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóját. 

A foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztérium évek óta rendszeresen, közzé tesz olyan pályázati felhívást, amely munkahelyteremtő beruházások támogatását célozza. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprészének központi kerete terhére kiírt pályázat, az utóbbi két alkalommal kifejezetten a kkv-szektor ilyen irányú törekvéseit támogatta, a korábbi évekhez képest jelentősen növelve az erre szánt forrásokat, s lényegesen könnyítve a pályázati feltételeken – mondta el az igazgató.

Mint megtudtuk, az elmúlt évben pályázó, 124 vállalkozás 3,5-szeresét tette ki az előző évinek. Közülük 76 vállalkozás járt sikerrel – ez háromszorosa az előző évinek -, az általuk elnyert támogatás összege pedig a 2010. évi négyszeresét tette ki. A támogatás ellenében létrehozott új munkahelyek száma szintén megháromszorozódott.
Lórántné Orosz Edit szerint az idei pályázaton alig lankadt a megyei kis- és középvállalkozások érdeklődése. 112 pályázatot nyújtottak be, a nyertes pályázók száma, és a 811,5 millió forintos elnyert támogatási keretösszeg alig mutatott elmaradást, a kiugró eredményt hozó 2011. évitől. Ezek révén ez évben újabb 424 álláshely jön létre megyénkben, a támogatás fejében vállalt foglalkoztatási kötelezettség a már meglévő álláshelyekkel együtt 1035 állás biztonságát garantálja.

- Az elmúlt évben a megyei pályázók 31 százaléka, 2012-ben pedig 33 százaléka a miskolci kistérségben lévő telephelyét kívánta fejleszteni. A két évben együttesen 45 pályázat bizonyult sikeresnek, összesen 306,2 millió forintos fejlesztési támogatást biztosítva – hangsúlyozta az igazgató. Az elmúlt évben ezek megvalósításával 98, az idei évben pedig várhatóan 106 új állás jön létre a kistérségben. Ezek a munkahelyteremtő beruházások döntően – 95 százalékban - miskolci telephelyen megvalósuló fejlesztések. Ennek megfelelően az új munkahelyek csaknem mindegyike - 96 százaléka - Miskolcon jött, illetve jön létre.

A munkaügyi központ igazgatója azt is elmondta, hogy az elmúlt két évben mindössze két multinacionális beruházó jutott e pályázat révén támogatáshoz megyénkben, a többi helyi kkv-vállalkozás volt. 2010-ben a Vodafone Rt. 30 millió forintos támogatás felhasználásával 166 meglévő munkahelyét újabb 30 munkahellyel bővítette. 2011-ben pedig a Gustav Wolf cégcsoport által Miskolcon alapított, termelő üzem létrehozását segítette a szintén 30 milliós támogatás.

- Munkaügyi kirendeltségeink kiemelt figyelemmel kísérik azokat a munkaerő-igényeket, melyek egyszerre legalább 10 állás betöltéséhez veszik igénybe munkaközvetítő szolgáltatásainkat. 2012. január-augusztus folyamán 31 ilyen igényt regisztráltunk a megyében, kétszer annyit, mint 2011-ben. Ezek közül hat származott multinacionális cégtől, a többi megyei, 250 főnél kisebb létszámot foglalkoztató munkáltató volt. A 2012-ben benyújtott munkaerőigények összesen 714 állás betöltéséhez vártak jelölteket, ezek 80 százaléka az utóbbi vállalkozások létszámbővítését szolgálta – mondta el Lórántné Orosz Edit. 

A Miskolcon működő, illetve itt új telephelyet létesítő vállalkozások által 2012. január –augusztus folyamán bejelentett munkaerő-igények együttvéve 322 új állást jelentettek a miskolci, illetve a városba esetleg bejáró álláskeresők számára. Ezek nagyobb részét - 60 százalékát - szintén a 250 főnél kevesebb alkalmazottal tevékenykedő munkáltatók jelentették be.

Forrás: www.minap.hu