magyar english Akadálymentes verzió

Miskolccal ismerkedik Oroszország egyik legfejlettebb régiójának delegációja

2013-04-18

Jekatyerinburgból, Oroszország negyedik legnagyobb városából érkezett delegáció Miskolcra csütörtökön. A látogatás célja, hogy az aktív gazdasági kapcsolatokkal rendelkező orosz város és Miskolc felmérje a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködés lehetőségeit.

A látogatás részeként a Svetlana Okulova, az Urali Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a delegáció egyik tagja, Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatótanácsának elnökével járta be a miskolci Mechatronikai Ipari Parkot. A látogatás célja az volt, hogy az Urali Kereskedelmi és Iparkamara felmérje a miskolci ipari parkot, információkat szerezzen a város gazdasági lehetőségeiről, az ott működő cégektől, illetve a város képviselőitől.

Vécsi György elmondta, Jeketyeringburg Oroszország egyik legfejlettebb régiójának, az Urali régiónak a központja, és kiemelt jelentőségű, hogy ez a város lehetőséget lát Miskolcban, a gazdaság, a kultúra és a turisztika területén is.

– Az alelnök asszony megtekintette a Mechatronikai Ipari parkot, tájékoztatást kapott azt itt működő cégekről, de tájékoztattuk arról is, hogy hamarosan elkészül Miskolc új, Déli Ipari Parkja, ami további cégeket vár majd városunkba, akár az Urali régióból is – mondta.

Az igazgatósági elnök hozzátette, a mostani, első látogatást várhatóan továbbiak is követnek majd – legközelebb májusban érkezik az orosz városból delegáció Miskolcra. Akkor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetnek majd, illetve megismerik azokat a helyi cégeket, akik potenciális partnerei lehetnek az orosz régióban működő vállalkozásoknak.

Svetlana Okulova elmondta, Miskolc meghívására érkezett delegációjuk. Céljuk pedig az, hogy a két nap alatt, lehetőségek szerint teljes képet kapjanak Miskolcról, elsősorban a város gazdasági életéről és a turisztikai attrakciókról.
– Most az ipari parkban egyeztettünk helyi cégekkel, így például a Gustav Wolf drótgyár képviselőivel is, akik egy igen érdekes prezentációban bemutatták Miskolcot, az itteni lehetőségeket. A tapasztalatok eddig nagyon kedvezőek, a város nyújtotta lehetőségeket látva nagyon komolyan el kell gondolkodnunk egy széleskörű együttműködésről Miskolc és Jekatyerinburg között – mondta az urali kamara alelnöke.

Az Urali régióból érkező delegáció péntekig marad városunkban, a két nap alatt Jekatyerinburg és Miskolc képviselői egy együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírnak. Ehhez a miskolci közgyűlés döntése is szükséges, melyről a testület – mely áprilisi rendes ülését tartja csütörtökön – sürgősséggel dönt majd várhatóan.

A jekatyerinburgi delegációban egyebek mellett Eugeny Porunov, a város polgármestere, Svetlana Garipova, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztály vezetője, Svetlana Okulova, az Urali Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Mikhail Maltsev, az Urali Turizmus Szövetség vezérigazgatója, Anatoly I. Matern, az Ural Federal University rektorhelyettese vesz részt. Az oroszországi vendégek pénteken megbeszélést folytatnak Kriza Ákos polgármesterrel, Pfliegler Péter alpolgármesterrel, Vécsi Györggyel, a Miskolc Holding Zrt. Igazgatótanácsának elnökével, illetve Czinkné Sztán Anikóval, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával. Az eseményt követően a látogatás eredményeiről beszámolnak a sajtónak is, erről holnap a minap.hu is részletesen beszámol.

Forrás: www.minap.hu