magyar english Akadálymentes verzió

Financial Times: Miskolc a jövő európai városai között

2008-04-23

A Financial Times fDi magazinja kiemelten vonzónak nyilvánította Miskolc gazdasági térségét a közvetlen külföldi tőkebefektetések szempontjából. Az európai városok között kétévente meghirdetett versenyen Miskolc a kategóriában szerzett 16. helyezésével olyan városokat utasított maga mögé, mint Varsó, Amszterdam vagy Koppenhága.

A jövő európai városai és régiói című pályázat

Az fDi magazin a Financial Times csoport globális tőkebefektetésekkel foglalkozó, évente megjelenő speciális melléklete, amely világszerte mintegy 45.000 befektető, tanácsadó számára biztosít releváns piaci információkat. A magazin kétévente meghirdeti a „European Cities and Regions of the Future” című pályázatát melynek célja, hogy kiemelje és rangsorolja a legfontosabb befektetési helyszíneket.

A versenyre több magyar város és régió is benyújtotta jelentkezését, melyek közül Budapest, illetve a Miskolc Holding Zrt. közreműködésével Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket.

Miskolc – erősen ajánlott a külföldi befektetők számára

A felmérés, amelyben a külföldi tőkebefektetések szempontjából legvonzóbb 25 helyszínt nevesítették, városunkra is kiemelt figyelmet irányít, mivel a bírálati kritériumok alapján Miskolc a rangsorban az igen kedvező 16. helyet foglalja el. Ezzel Miskolc nemcsak az Unió új tagországainak egyes városait utasítja maga mögé [mint például Varsót (Lengyelország)] hanem az Egyesült Királyság egyik régióját, sőt a dán Koppenhágát is.

Miskolc helyezésének fontosságát nyomatékosítja, hogy a bírálati szempontrendszer a potenciális befektetők számára kiemelten fontos mutatókat tartalmazott a

  • a térség gazdasági potenciáljára (pl. fejlesztési prioritások, célkitűzések; foglalkoztatási ráta alakulása; GDP növekedés, termelékenység),
  • a vállalkozás-barát üzleti környezetre (pl. munkavédelmi előírások; regisztrált új vállalkozások százalékos aránya; globális versenyképességi mutatók),
  • az életminőségre (pl. légszennyezettségi adatok vagy közlekedés sebessége),
  • az oktatásra (pl. a felsőoktatásban rejlő potenciál, diplomát szerzettek száma),
  • a bér- és egyéb költségekre, és
  • az infrastruktúrára (pl. ICT telekommunikációs ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya; szélessávú Internet elterjedtsége; közlekedéshálózat minősége) vonatkozóan.

A cím elnyerése presztízsértékű Miskolc számára, miután a verseny eredményeire világviszonylatban nagy figyelem irányul. Ezt mutatja az is, hogy a Miskolc Holding Zrt.-t máris megkereste egy japán gazdasági napilap további információk gyűjtése céljából.