magyar english Akadálymentes verzió

BEFEKTETŐI KLUB

2010-02-04

Befektetői Klub szervezésével erősíti az együttműködést a Város és az ITDH a Miskolcon működő cégekkel és a további befektetések és fejlesztések megvalósítása érdekében.

Befektetői Klub szervezésével erősíti az együttműködést a Város és az ITDH a Miskolcon működő cégekkel és a további befektetések és fejlesztések megvalósítása érdekében

Az ITD Hungary Zrt., a Miskolc Holding Zrt. és a Technopolisz Iroda 2010. január 13-án Befektetői Klubot szervezett, melyre meghívták a Miskolc területén működő jelentősebb külföldi és magyar tulajdonú termelő és szolgáltató cégek képviselőit.

A program elsődleges célja a résztvevők szabályozási rendszerrel, állami támogatásokkal és befektetési környezettel kapcsolatos véleményének megismerése, tervezett újrabefektetéseik elősegítése, fejlesztéseik támogatása.

Nemzetközi statisztikák alapján bizonyítható, hogy a beruházásokon belül a már működő cégek újrabefektetéseinek aránya folyamatosan növekszik, a betelepült vállalkozások fejlesztései, invesztíciói messze meghaladják az új beruházások volumenét. Ezt a tendenciát figyelembe véve az ITD Hungary 2007. óta fokozott figyelmet fordít a Magyarországon megtelepedett vállalatok elégedettségének fokozására, fejlesztéseik támogatására. Az ún. „after care" tevékenységének keretében vállalkozói klubokat, céglátogatásokat szervez, közvetíti a vállalati véleményeket a legmagasabb döntéshozók felé, és koordinálja az egyedi kormánydöntéssel nyújtható támogatásokat.

Az újrabefektetés Miskolcon is egyre inkább jellemző a már itt lévő cégek vonatkozásában, a 2009 őszén megrendezett Techopolisz Konferencia befektetői kerekasztal beszélgetésében a meghívott cégek képviselőinek beszámolói is ezt igazolták vissza.

Miskolcon a helyi önkormányzat és gazdaságfejlesztő szervezetek is fontosnak tarják a város gazdasági motorját jelentő nagyobb cégekkel való kapcsolattartást, fejlesztéseik támogatását ezért Miskolc Holding és Technopolisz Iroda társszervezői a befektető klubnak.. A rendezvényt a befektető cégek aktív érdeklődése kísérte, a számos résztvevő Káli Sándorral Miskolc város polgármesterével és a szervezőkkel közösen kereste a választ arra a kérdésre, miképpen javítható a hazai, illetve miskolci befektetési környezet, hogyan tehető még inkább befektető- és vállalkozás baráttá az Észak-magyarországi régióközpont.

A cégek képviselőinek megállapításai alapján kiemelkedő fontosságúak a pályázati források a további fejlesztések megvalósításában, azonban az ehhez köthető adminisztrációs terhek miatt esetenként a vállalkozások inkább saját forrásból fejlesztenek. Valamennyi vállalkozás fontosnak tartja a Város közvetítő és támogató szerepét ebben a kérdésben, amellyel kapcsolatban számos pozitív példa is elhangzott.

A befektetői klubot a résztvevő vállalkozások javaslata alapján a szervezők a továbbiakban egy-egy - a befektetők által fontosnak tartott - témában fogják megrendezni az abban illetékes szakemberek meghívásával és közreműködésével.